Taxi's staken in Barcelona. Chaos? Nee joh!

De taxi's staken nu sinds een week in Barcelona. Ze houden de Gran Via - die dwars door het centrum loopt - bezet. In de Nederlandse pers is er aandacht voor de 'chaos'  waar dat mee gepaard gaat. Mijn tijdelijke woonadres bevindt zich op zo'n 50 meter van de Gran Via. Chaos? Nee joh, het is eigenlijk wel lekker rustig zo!

 

De hele stad zou op slot staan door de geparkeerde taxi's. Maar is dat eigenlijk wel zo? Drie redenen waarom het eigenlijk wel meevalt:

  1. Toeristen hebben een alternatief: Voor de toeristen is het ongetwijfeld erg onhandig. Maar Barcelona beschikt over een uitermate goed OV-netwerk, over hen maak ik me niet zo'n zorgen. Ouderen, mensen met kleine kinderen en mensen met een beperking worden door de chauffeurs nog wel geholpen.
  2. Meer ruimte voor andere verkeersdeelnemers: De Gran Via is een drukke vijfbaansweg in één richting dwars door het centrum. Nu de taxi's de weg blokkeren is het een heel andere plek geworden. Je kunt op je gemak oversteken en en ook in de zijstraten is het verkeer aanzienlijk afgenomen. Daar is het nu een stuk prettiger fietsen ook als er weer even geen fietspad is.
  3. Positief effect op de milieuhinder: Het is er minder lawaaierig en ook op het gebied van luchtkwaliteit (een groot knelpunt in de stad) doet Barcelona het wel aardig.  

Maar eerlijk is eerlijk: sinds deze week is het ook vakantie voor de meeste Spanjaarden, dat helpt ongetwijfeld een handje :)

De Gran Via vóór...

... en tijdens de taxistaking

Zij gaan voorlopig nergens heen.